У Кропивницькому перевіряють кафе розважального центру «Crazy Land» через погіршення здоров’я учнів 17-ої школи

106

Держпродспоживслужба області з’ясовує причини кількох випадків погіршення стану здоров’я групи дітей у Кропивницькому.
Як повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, від управління освіти міської ради Кропивницького надійшла інформація про погіршення стану здоров’я 6 учнів 3-го класу та одного учня 1-го класу загальноосвітнього навчального закладу №17, передає Informer.
Встановлено, що всі семеро дітей напередодні відпочивали в дитячому розважальному комплексі «Crazy Land», де їли піцу, картоплю фрі, копчену м’ясну нарізку, курячі нагетси, салати, заправлені майонезом, свіжі овочі та фрукти, соки. Також діти брали участь у майстер-класі з виготовлення желеподібної іграшки. Зі скаргами на підвищення температури, біль у животі, нудоту, блювоту до медичної сестри ЗНЗ №17 звернулося двоє дітей, інші п’ятеро до медичних працівників не зверталися. Медичну допомогу дітям надавали батьки. Випадків гострої кишкової інфекції серед учнів ЗНЗ №17 зафіксовано не було, однак був зареєстрований випадок захворювання на гастроентероколіт учня 2 класу. Встановлено, що під час перебування на канікулах учень також відпочивав у дитячому розважальному комплексі «Crazy Land». Для з’ясування можливих причин погіршення стану здоров’я дітей спеціалісти Кропивницького міського управління Держпродспоживслужби області провели позапланове інспектування кафе дитячого розважального комплексу «Crazy Land» та відібрали 1 зразок води з водопровідної мережі, 19 змивів з об’єктів довкілля (обладнання харчоблоку, посуду, іграшок тощо), 3 зразки готових страв та 2 зразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень. Наразі дослідження тривають. Водночас проведено санітарно-епідеміологічне обстеження ЗНЗ №17, за результатами якого грубих порушень на харчоблоці, які могли б призвести до виникнення і поширення гострої кишкової інфекції, не виявлено. Однак встановлено, що в журналах контролю температурного режиму холодильного обладнання відсутні записи про температуру в морозильних камерах, каналізація від мийної ванни для миття сирих овочів несправна, використовується емальований посуд з пошкодженням емалі. Керівництву закладу надано пропозиції щодо усунення порушень та проведення протиепідемічних заходів. Наразі в класних кімнатах 1-го та 3-го класів та в місцях загального користування проведено заключну дезінфекцію з застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров’я України. За контактними дітьми встановлено медичний нагляд, стан здоров’я учнів задовільний. Діти, що мали погіршення стану здоров’я, повернулися до навчання (двох учнів прийнято з пояснювальними записками від батьків про стан та медичну допомогу дітям, п’ятьох – з довідками від лікаря про видужування після захворювання на ГРВІ). Розслідування випадків погіршення стану здоров’я дітей продовжується. Ситуація знаходиться на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.